mapa-kraju Praha Středočeský kraj Karlovarský kraj Ústecký kraj Liberecký kraj Plzeňský kraj Jihočeský kraj Královéhradecký kraj Pardubický kraj Vysočina Jihomoravský kraj Olomoucký kraj Zlínský kraj Moravskoslezský kraj
Podívejte se, kdo ovlivňuje dění ve vašem kraji.
PRAHA
Luděk Sekyra, 51 let
Miliardář, spolumajitel Sekyra Group Real Estate N. V. a jeden z největších sponzorů KDU-ČSL. Jako jeden z největších developerů buduje v Praze celé čtvrti. Má rozsáhlé kontakty na lobbisty i politiky. Dovolené trávil například s lobbistou Romanem Janouškem, dobře se znal i s někdejším primátorem Pavlem Bémem nebo šéfem podsvětí Františkem Mrázkem.
Miroslav Jansta, 53 let
Lobbista, právník, člen ČSSD. Byl jedním z vůbec prvních vlivných, kteří navštívili čerstvě zvoleného prezidenta Miloše Zemana v jeho provizorní kanceláři kousek od Hradu. Má dobré vztahy i s několika premiéry, politiky ČSSD či ODS. Ve sportu jako předseda České unie sportu patří k nejdůležitějším funkcionářům. Síla Janstova vlivu spočívá v jeho kontaktech v politice, ve sportu a především mezi podnikateli.
Tomáš Hrdlička, 47 let
Podnikatel, lobbista a bývalý vlivný člen ODS. Dříve provozoval benzinové pumpy, dnes o sobě říká, že toto podnikání je již minulostí. Údajně si vydělává poradenstvím. Tomáš Hrdlička hodnotu svého majetku opakovaně ohodnotil na sumu pohybující se v řádech stovek milionů. Hrdlička nikdy nezastával vysoké politické funkce, přesto se dlouhodobě hovořilo o jeho vlivu. Sám o sobě nyní prohlašuje, že byl mozkem Věcí veřejných, odmítl ale, že by tuto stranu finančně podpořil. Jako politik Hrdlička figuroval řadu let v orgánech městské části Prahy 10. Ve volbách v roce 2010 už ale nekandidoval a v roce 2013 byl vyloučen z ODS. Opoziční politici v Praze 10 tvrdí, že Hrdlička i přesto má na fungování zdejšího úřadu vliv díky svým kontaktům na loajální úředníky.
Daniel Křetínský, 40 let
Právník, podnikatel, podle Forbesu 9. nejbohatší Čech s odhadovaným majetkem 13,2 miliardy korun. Podnikatel uplatňuje vliv jednak prostřednictvím médií jako spolumajitel například bulvárního deníku Blesk nebo časopisu Reflex a přímo v Praze prostřednictvím poloměstských firem jako Pražská teplárenská a Pražské služby. V nich má skoro 20 procent akcií firma AVE CZ, kterou Křetínský ovládá. Díky svým kontaktům umí ovlivnit dění v byznysu i na magistrátu. Dobře se zná třeba s vlivnou bývalou šéfkou pražského ANO Radmilou Kleslovou a právě jí oddaný někdejší radní Michal Hašek radě předložil návrh, aby město umožnilo vyčlenit z Pražské teplárenské nemovitý majetek v hodnotě zhruba jedné miliardy korun do dceřinné společnosti PT Real Estate. K transakci nakonec nedošlo.
STŘEDOČESKÝ KRAJ
Jaroslav Povšík, 60 let
Předseda odborů v největší české automobilce Škoda Auto Mladá Boleslav šéfuje organizaci s více než 20 tisíci zaměstnanci. Je členem dozorčí rady a má vliv nejen na rozhodování vedení firmy, ale i na to, co se děje ve městě - Škodovka včetně jejích odborů je totiž pro místní magistrát významným společensko-ekonomickým partnerem. Odbory vedené Povšíkem každý rok vyjednají svým členům výrazně lepší ekonomické a sociální postavení.
Petr Bendl, 49 let
Do politiky vstoupil v roce 1994, byl starostou Kladna, poslancem za ODS, osm let i hejtmanem Středočeského kraje. V roce 2009 zastával ve vládě Miroslava Topolánka post ministra dopravy, v letech 2011 až 2013 v Nečasově vládě ministra zemědělství. V současné době buduje usedlost v Dolním Bezděkově na Kladensku, pořádá Hubertovy jízdy a je úřadujícím zastupitelem za obec Bratronice.  Má kontakty na podnikatelské prostředí, jeho blízkým známým je například milionář Vladimír Dráb.
Ondřej Plašil, 49 let
Bývalý poslanec a významný komunální politik za ODS se po průšvihu se řízením pod vlivem alkoholu z politiky stáhl a věnuje se pouze vlastnímu byznysu. Prodal svůj podíl v prosperující tiskárně a věnuje se realitám, v Kolíně je mocným hráčem. Stojí i za novým centrem pro plastickou chirurgii a nejluxusnějším hotelem ve městě. V podnikatelských kruzích je brán za hlavní eso ve městě.
Jaroslav Starka, 60 let
Rodák z Berouna a bývalý číšník je prezidentem klubu FK Příbram. Byl jedním z obviněných z únosu a vydírání italského bankéře Giuseppe Rosseliho a později také z únosu a vraždy Lamberta Krejčíře, otce Radovana Krejčíře. V roce 2006 Starku policie zadržela, když zásahová jednotka zastavila jeho vůz na rychlostní silnici R4. Podnikatel strávil několik týdnů ve vazbě, policie mu ale nikdy nic neprokázala. Před deseti lety mu šlo o život, když po něm před jeho domem doposud neznámý útočník vypálil jedenáct střelných ran, Starka utrpěl několik zranění, včetně průstřelu hrudníku. Dění na příbramské radnici sleduje mimo jiné prostřednictvím jednoho z blízkých spolupracovníků Petra Větrovského, který je generální ředitel FK Příbram a od roku 2010 zastupitelem za ČSSD.
Vladimír Dráb, 51 let
Podnikatel, milionář s kontakty na ODS, předseda představenstva firmy ČNES dopravní stavby. V roce 2014 byl nominován na cenu Český Goodwill v kategorii Mecenáš a Inovace. Drábova firma sponzoruje řadu sportovních klubů, vzdělávacích a kulturních institucí ve středních Čechách. Firma ČNES v regionu provádí řadu významných staveb, nedávno např. rekonstrukci čtvrti Podprůhon v Kladně. Dráb se přátelí s exministrem zemědělství a dopravy a exhejtmanem Středočeského kraje za ODS Petrem Bendlem.
KARLOVARSKÝ KRAJ
František Štěpánek, 62 let
Jeden z majitelů a zároveň předseda dozorčí rady společnosti Sokolovská uhelná, která vloni dosáhla zisku 631 milionů korun. František Štěpánek sleduje výhradně její zájmy. Na těžařskou firmu je přitom navázaná řada dceřiných společností v regionu a dotace z ní tečou do kultury i sportu. Sama vlastní FK Baník Sokolov, byla generálním sponzorem HC Energie a podporovala zejména menší sportovní kluby v regionu. Poté, co dotace zaškrtila, ocitly se mnohé z nich v krizi. Lidé ze Sokolovské uhelné se angažují v komunální i krajské politice.
Tomáš Hybner, 43 let
Bývalý sociální demokrat působil sedm let coby náměstek karlovarského primátora, a to v době, kdy se krajské město za hlasité kritiky opozice zbavovalo majetku a rostly v něm kontroverzní stavby. Hybner měl dobré vztahy se zástupci britské developerské společnosti Lordship, která už několik let v Karlových Varech plánuje stavbu nové čtvrti za stovky milionů korun.  Působil také ve Výboru Regionální rada regionu soudržnosti Severozápad. Nyní se angažuje v hnutí Karlovaráci, které má blízko k podnikatelské sféře.
Michal Mundl, 48 let
Bývalý náměstek karlovarského exprimátora Zdeňka Roubínka a bývalý předseda představenstva pražské společnosti CWE, která organizovala před šesti lety předražené nákupy zdravotnické techniky. Mundl kandidoval vloni za hnutí ANO v komunálních volbách na Praze 5. Momentálně působí coby jeden z asistentů poslankyně za ČSSD Markéty Wernerové.
Adam Šlechta, 44 let
Karlovarský podnikatel, který je šedou eminencí sociální demokracie. Nemá zájem o veřejné funkce a ani nezastává žádné oficiální funkce uvnitř ČSSD. Má ale vliv na rozhodování předsedů místních organizací a tím pádem na celou členskou základnu na Karlovarsku.
Jakub Pánik, 44 let
Dřívější zákulisní hráč, který se letos málem propracoval až do hejtmanského křesla. Kvůli odporu koaličních politiků se nakonec stal "pouze" hejtmanovým prvním náměstkem. Před vstupem do funkce jej rok pověřovala policie kvůli jeho veřejným a podnikatelským aktivitám, ovšem bezvýsledně. Kromě toho, že dělal krajského zastupitele působil v minulosti také jako krajský předseda ČSSD a místopředseda Regionální rady dotačního úřadu ROP Severozápad.
ÚSTECKÝ KRAJ
Jan Dienstl, 45 let
Typický produkt divokých 90. let, uhlobaron, vinař. První miliardy vydělal s firmou Motoinvest, která v 90. letech spravovala podíly v bankách, investičních fondech a dalších firmách. O dekádu později spoluovládl těžební gigant Czech Coal, dnes drží podíl v jeho nástupnické firmě Severní Energetická. Dlouhodobě se těší náklonnosti vedení Ústeckého kraje, rozumí si i s prezidentem Milošem Zemanem.
Josef Matějka, 68 let
Matějka platí za typickou šedou eminenci, na otevřené scéně není vidět a svůj vliv uplatňuje především ze zákulisí. Celý život se pohybuje ve stavebnictví, vlastní významnou stavební firmu na Ústecku CS-Beton. Právě kolem něj se zformovalo hnutí ANO, když na Ústecku vznikalo. Matějka byl hybnou silou v ANO, která rozbila koalici ANO a PRO! Ústí. On umožnil, aby se primátorkou Ústí stala Věra Nechybová.
Petr Benda, 44 let
Svého času velmi mocný politik na severu Čech, v jednu chvíli šéfoval krajské ČSSD, největší krajské firmě Krajské zdravotní a byl členem krajské vlády. Bendův vliv spočíval v ekonomické síle, po Teplicích skoupil řadu nemovitostí. Obchoduje s nimi dodnes, pronajímá je a v jedné zřídil i ubytovnu. Po pádu Jiřího Paroubka v roce 2010 vyklidil pozice, jeho člověk ale sedí ve finančním výboru v Teplicích. Vlastní ski areál Bouřňák.
Martin Hausenblas, 42 let
Podnikatel, aktivista, politik. Velké peníze vydělal jako šéf firmy na reklamní textil Adler, v byznysu má řadu kontaktů. Podporuje většinu občanských aktivit v Ústí, ať už to byl boj proti špatnému územnímu plánu či záchrana činoheráku. Z aktivismu přešel do politiky jako lídr hnutí PRO! Ústí, za které se stal na čas prvním náměstkem primátora. U řady lidí platí Hausenblas za morální autoritu.
Alexandr Novák, 59 let
Byl typickým kmotrem. Ačkoliv neměl žádnou oficiální funkci, v severočeské ODS bez jeho vědomí nerozhodlo nic. Jeho člověk třeba řídil dotační úřad Severozápad. Novák provozoval benzinky, kšeftoval s lukrativními pozemky a skupoval nemovitosti. Byl starostou Chomutova, jedno volební období seděl v Senátu. Strávil dva roky ve vězení za korupci. S pádem ODS přišel o politickou moc, ale ekonomická mu zůstala.
PLZEŇSKÝ KRAJ
Roman Jurečko, 49 let
Vliv Romana Jurečka, provozovatele několika restaurací, souvisí s působením v ODS, kde býval i členem výkonné rady. Za ODS byl i předsedou představenstva bohaté městské společnosti Plzeňská teplárenská. Nyní je v čele představenstva Vědeckotechnického Parku Plzeň a krajským místopředsedou ODS. Vždy měl značný vliv na sestavování kandidátek ODS a byl důležitým hráčem při povolebních jednáních o koalicích.
Ivan Hlaváček, 63 let
Podnikatel Ivan Hlaváček je známý především jako zástupce developerské společnosti InterCora. Ta v Česku od první poloviny 90. let vybudovala už stovky nákupních center pro obchodní řetězce. Míval těsné vazby na plzeňské politiky ODS. Hlaváčkově společnosti se vždy dařilo při získávání pozemků výhodných pro stavbu obchodů.
Roman Berbr, 61 let
Bývalý prvoligový rozhodčí a podnikatel z Plzeňska je dnes jedním z nejmocnějších mužů českého fotbalu - místopředsedou Fotbalové asociace ČR. Jeho jméno je pro fanoušky synonymem temného fotbalového zákulisí. Má velký vliv na komisi rozhodčích, jejíž předsedkyní je Berbrova manželka Dagmar Damková. I díky tomu působí v nejvyšší soutěži velký počet sudích z Plzeňského kraje.
Jan Michálek, 46 let
Předseda představenstva Regionální hospodářské komory Plzeňského kraje, člen představenstva Plzeňských městských dopravních podniků. Bývalý občanský demokrat, v posledních komunálních volbách v Plzni kandidoval za uskupení Občané patrioti, ale nedostal se do zastupitelstva. Vlastní firmu Ingem inženýrská, která se podílela na velkých projektech v kraji financovaných z veřejných rozpočtů a evropských dotací. Připravovala stavby Nového divadla a fotbalového stadionu v Plzni, Klatovské nemocnice a další.
Tomáš Krsek, 43 let
Dnes třiačtyřicetiletý manažer nastoupil v 90. letech do Škody Plzeň jako asistent finančního ředitele. V závěru roku 2010 odkoupil s dalšími investory Škodu Transportation a stal se předsedou představenstva. Firma uspěla v řadě veřejných zakázek v tuzemsku i v zahraničí. V Plzni získala obrovskou zakázku za 12 miliard na výstavbu depa MHD spolu s převzetím servisu vozidel veřejné dopravy na 29 let.
LIBERECKÝ KRAJ
Jiří Vařil, 36 let
Muž, který vedl společnost BusLine do roku 2012 a je přímo zodpovědný za kontroverzní smlouvy, které s firmou uzavřel liberecký dopravní podnik. Stál v zákulisí zakázky na dodávku nafty a benzinu pro Silnice LK v hodnotě 575 milionů korun – tendr vyhrála společnost Movi Oil, spojená s BusLine. Vařil do roku 2008 zastupoval ruského investora Vladimira Zubkova, majitele ZVV Property Investment, který posléze majetkově ovládl BusLine. Společnost zásadně nezveřejňuje výsledky svého hospodaření, sídlo má na Kajmanských ostrovech a není jasné, komu patří. Vařil se po tlaku z BusLine stáhl a vstoupil do KSČM.
Petr Syrovátko, 48 let
V roce 1991 zakládal  společnost Syner, která se zaměřila na oblast pozemního stavitelství a průmyslových staveb. Dnes patří mezi desítku největších firem v republice. Za vlády ODS na liberecké radnici získávala firma  lukrativní zakázky ve městě, kde byl primátorem Jiří Kittner, jehož firma předtím zaměstnávala na pozici ekonomického ředitele. V Liberci Syner postavil například Obchodní centrum Forum či Home Credit Arénu. Společnost vlastní také hokejový klub Bílí Tygři Liberec.
Miroslav Pelta, 51 let
Od roku 2011 je předsedou Fotbalové asociace České republiky. Je zároveň majitelem FK Jablonec, což je mu vyčítáno jako střet zájmů. Je dlouholetým, řadovým zastupitelem Jablonce, nicméně má velký vliv. Dokáže získat řadu dotací a půjček pro FK Jablonec. V centru Jablonce vlastní polovinu domů. Naposledy vyvolal rozruch jmenováním Ivana Horníka, odsouzeného za korupci ve fotbale, na pozici sportovního ředitele svého klubu.
Ludvík Karl, 69 let
Majitel sklářské firmy Preciosa a zároveň i fotbalového klubu FC Slovan Liberec. Je to muž, který nikdy nedal novinářům rozhovor a přísně si hájí své soukromí. Letos mu prezident republiky udělil Medaili Za zásluhy o stát v oblasti hospodářské. To vzbudilo odpor u části bývalých politických vězňů, kteří připomínají, že byl komunistickým ředitelem Pracovního tábora Preciosa-Minkovice.
Dalibor Dědek, 58 let
Podnikatel, zakladatel jablonecké společnosti Jablotron, která vyvíjí bezpečnostní systémy a její tržby se pohybují v miliardách. Nedávno přeměnil jednu z budov v areálu zkrachovalého gigantu Bižuterie na soukromý domov pro seniory. Stavby vyšla na více než sto milionů korun a sloužit má i pro lidi s demencí. Plánuje výstavbu technické školy a podporuje také prostřednictvím nadačního fondu Neuron vědecký výzkum v oblasti fyziky.
JIHOČESKÝ KRAJ
Pavel Dlouhý, 62 let
Moc Pavla Dlouhého sice mírně oslabila s vyklizením pozic jeho ODS, přesto má stále ze zákulisních hráčů nejdůležitější slovo v kraji. Přes senátora Tomáše Jirsu má vliv na dění na Šumavě, s Miroslavem Dvořákem ho spojují ekonomické zájmy například v Rybářství Třeboň nebo Motoru Jikov a Martin Kuba byl jeho člověk kdysi na ministerstvu průmyslu a obchodu a českobudějovické radnici. Ovšem vliv a nadstandardní vztahy má i s politiky z dalších stran včetně ANO a KSČM.
Miroslav Dvořák, 53 let
Šéf Motoru Jikov a Jihočeské hospodářské komory, nejvlivnější spolumajitel fotbalového Dynama, člen představenstva Rybářství Třeboň i Nadačního fondu Jihočeské naděje. Byť se ODS před lety ohrazovala, že Dvořák není jejím členem, vždy měl k občanským demokratům blízko a díky straně zastával významné posty. Loni byl oficiálním poradcem ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD).
František Talián, 67 let
Vystudovaný právník tvrdí, že po revoluci zbohatl na vydávání knížek. Na jihu Čech je známý díky svým aktivitám na Šumavě, kde vlastní několik hotelů i penzionů a samozřejmě rozsáhlé pozemky. Je poradcem senátora a starosty Hluboké nad Vltavou Tomáše Jirsy (ODS). Spoluzakládal občanské sdružení Zachraňme Šumavu, jenž prosazuje zásahy proti kůrovci a národní park otevřený developerským projektům a většímu turismu.
Zdeněk Zbytek, 64 let
Jeden z nejbližších spolupracovníků prezidenta Miloše Zemana oslavil v prosinci 64. narozeniny. Je zakládajícím členem Strany práv občanů – zemanovci. V jižních Čechách má Zbytek své zájmy hlavně na Šumavě v okolí Lipna, kde vlastní řadu nemovitostí, například hotel Kilián v Loučovicích. Je příznivcem sdružení Zachraňme Šumavu. Má velmi silné vazby na Rusko.Před listopadem 1989 byl velitelem tankové divize ve Slaném.
Martin Kuba, 42 let
Někdejší ministr v Nečasově vládě. Právě s občanskými demokraty se Kuba vrátil na českobudějovický magistrát poté, co letos v jihočeské metropoli padla koalice vzešlá z voleb a začala se hledat nová. Kuba je podle některých spjat s další vlivnou figurou jižních Čech, „knížetem z Hluboké“ Pavlem Dlouhým, podle druhých už tento výtečný řečník se dávno vlivu Pavla Dlouhého vzepřel a dnes je v kraji důležitější postavou. Kuba, ačkoliv není zastupitelem Budějovic, byl členem vyjednávacího týmu ODS o nové koalici. Byl zvolen i do dozorčí rady klíčového podniku - českobudějovické teplárny.
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ
Jiří Hlavatý, 67 let
Čtvrtý nejbohatší český politik, jehož majetek se odhaduje asi na šest miliard korun, se z dělnických profesí vypracoval až na ředitele a majitele textilní společnosti Juta ve Dvoře Králové. Senátor hnutí ANO svým zaměstnancům poskytuje bezúročné půjčky, má titul Podnikatel roku 2013 a letos dostal státní vyznamenání Za zásluhy.
Petr Dědek, 41 let
Realitní a stavební magnát z Krkonoš proslul i coby sportovní mecenáš. Vrchlabský hokejový klub dokázal dostat z krajského přeboru až do 1. ligy, majitel podnikatelského impéria D+D Real se však rovněž stal úspěšným golfovým promotérem. Do Česka přivedl turnaj European Tour a sní o „golfové olympiádě“ - turnaji Ryder Cup.
Dušan Čížek, 44 let
Bývalý generální ředitel stavební společnosti BAK dříve pracoval v řídících pozicích v nadnárodních průmyslových firmách. Šéf firmy, která pravidelně dostává stamilionové zakázky, je zároveň předsedou představenstva společnosti ISP, která už osm let v Hradci Králové provozuje systém parkování. Díky svému vlivu dokázal od města dostat koncesní smlouvu na 30 let.
Boris Kudláček, 48 let
Na jeho vizitce stojí „mediální a PR konzultant“, spíš je to ale lobbista a developer s obrovským záběrem a množstvím kontaktů. Stojí například za stavbou obřího komerčního centra Aupark Koruna, které se má v hradeckém centru otevírat příští rok na podzim, či za kontroverzním budováním „černých“ hal společnosti CTP.
Martin Vokatý, 47 let
Bývalý reprezentační lyžař je coby architekt podepsaný například pod libeňskou O2 arenou a mnoha velkými projekty v Krkonoších. Spolu s podnikatelem Danielem Kučerou vlastní vrchlabský pivovar, vloni od slovenského miliardáře Rattaje koupili firmu Snowhill provozující šest lyžařských areálů a přátelí se s někdejším šéfem Sazky Hušákem a lobbistou Janouškem.
PARDUBICKÝ KRAJ
Vítězslav Novohradský, 56 let
Vlivný člen pardubické ČSSD. Je to sice jen řadový radní města, ale jeho rozhodovací pravomoci sahají daleko výš. Prakticky se veškeré primárky do jakýchkoli voleb odehrávají přes něj. Ač doktor pracující na pohotovosti prý kvůli práci na zasedání zastupitelstva města chodil poměrně nepravidelně, socialisti hlasují takřka zásadně dle jeho vůle. Byl také hlavní vyjednavač v povolebním budování koalice, ve kterém vlastně oficiálního lídra kandidátky Vladimíra Ningera vedl.
Libor Joska, 52 let
Šéf stavebního konsorcia Enteria, jehož vlajkovou lodí je společnost Chládek a Tintěra, je jakousi pokladničkou pro politiky. Kdykoliv v Pardubicích potřebují peníze třeba na dostihy, divadelní Festival smíchu, hokejový klub nebo basketbal, tak jdou nejprve za ním. Jasné je, že za vstřícnost očekává protislužby. Ovlivnil také politickou situaci ve městě, když nahrál vlivného sociálního demokrata Petržílka, který po něm chtěl peníze z jedné velké zakázky. Nahrávku předal policii.
Michal Koláček, 51 let
Člen Sdružení pro Pardubice. Ačkoliv momentálně není Koláček ani zastupitelem, chodí na tiskové konference Sdružení a stále patří mezi hlavní politické tahouny uskupení kolem bývalé primátorky Štěpánky Fraňkové. Pracoval jako soudní znalec, byl na ministerstvu pro místní rozvoj a v minulosti spolupracoval i třeba se známým pardubickým podnikatelem s nemovitostmi Janem Joštem. Díky své minulosti skvěle vidí do zákulisí radnice a hlavně přípravy územního plánu, která momentálně hýbe městem. Byl nejdéle pracujícím náměstkem pardubických primátorů.
Alois Rainberg, 72 let
Vlastník mnoha pardubických pozemků a nemovitostí, bez kterých se v mnoha případech neobejdou stavbaři cyklostezek, silnic nebo chodníků. Domluva je s ním často velmi složitá. Problém byl třeba s výkupem pozemků pro cyklostezku v okolí Dražkovic. Politikům se také nepodařilo domluvit průchod z Pasáže do Smilovy ulice přes jeho pozemek. Pro muže, který získal majetek v restituci, pracuje právnička Silvie Georgievová, která podle radničních úředníků velmi často navštěvuje politiky z vedení radnice a prosazuje zájmy svých klientů. Už se jí podařilo zlegalizovat načerno postavenou vilu Miloše Holečka v parku Na Špici.
Jan Řehounek, 41 let
Současný náměstek primátora z hnutí ANO, je zajímavý tím, že stranicky stojí i nad primátorem Martinem Charvátem. Proto se ani nemusí tajit ambicemi stát se příští rok hejtmanem za ANO. Na jednáních se nijak razantně neprojevuje, nebouchá do stolu a nejde nikdy proti proudu, takže jeho síla bude skrytá spíše v politickém potenciálu. Ten je zatím hlavně v tom, že má dobré jméno u zakladatele hnutí Andreje Babiše, který si ho vybral jako kandidáta na hejtmana a přizval ho do užšího vedení strany.
KRAJ VYSOČINA
Jaroslav Dobrovolný, 59 let
Jeden z významných jihlavských podnikatelů a vlastníků nemovitostí. Patří mu například některá obchodní centra ve městě, několik bytových domů, bývalá továrna Alfatex či objekt někdejší kotelny u lokality Skalka. Zatímco ve sféře podnikání (Plynoservis) a nemovitostí je úspěšný, některé jeho vizionářské nápady (podzemní parkoviště za Snahou či sbírka na odkoupení Prioru) nevyšly.
Richard Horký, 52 let
Podnikatel v tepelném byznysu žije v Hrotovicích, ale hlavní vliv uplatňuje v Třebíči, kde také vlastní řadu nemovitostí. Sám Horký neváhá prohlašovat, že vždy měl dobré vztahy se všemi politickými reprezentacemi tohoto města, blízko má v současnosti i k sociálním demokratům na kraji a přes hospodářskou komoru si plánovitě vytváří úzkou vazbu na jejího šéfa Vladimíra Dlouhého.
Zdeněk Kratochvíl, 66 let
Hlavní vlastník dopravní společnosti ICOM transport. Ovládá většinu hromadné dopravy v kraji, k čemuž mu pomáhá velikost jeho společnosti i vliv na krajské politiky. V minulosti měl hodně blízko také k ODS a bývalému prezidentovi Václavu Klausovi, který mu v roce 2008 udělil milost v kauze takzvaných bahamských cenných papírů, čímž podnikatele zbavil hrozby několikaletého vězení.
František Vaculík, 58 let
Předseda představenstva PSJ, jedné z nejvýznamnějších českých stavebních firem, která pracuje na velkých zakázkách v tuzemsku i zahraničí. Zároveň šéfuje také prvoligovému fotbalovému klubu FC Vysočina. Velmi dobré vztahy má s lidmi na jihlavském magistrátu, třeba s náměstky primátora Jaroslavem Vymazalem (ODS) a Vratislavem Výborným (ČSSD), který pro něj dokonce v minulosti pracoval.
Gabriel Večeřa, 59 let
Zemědělský magnát a miliardář. Šéf skupiny Agro Měřín, která patří k největším příjemcům agrárních dotací v Česku. Říká se mu malý Babiš. Jeho jméno se zatím nejvíce skloňovalo v roce 2005, kdy podal demisi ministr zemědělství Petr Zgarba (ČSSD). Ten se tehdy bránil proti podezření, že umožnil Večeřovi, svému známému, výhodně získat pozemky na lukrativních místech na okraji Prahy.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ
Jaroslav Faltýnek, 53 let
Šéf poslanekého klubu ANO kandidoval do parlamentu v Olomouckém kraji, ovšem silný vliv má i v Brně. To on do politiky přivedl nynějšího primátora Brna Petra Vokřála (ANO). Když šéf hnutí Andrej Babiš potřebuje v Brně vyřešit stranický problém, vyšle Faltýnka. Síť důležitých kontaktů si vytvářel už coby šéf velké firmy Agrotec se sídlem v Hustopečích, která patří do koncernu Agrofert.
Michal Štefl, 59 let
Předseda představenstva velké stavební firmy OHL ŽS a místopředseda Hospodářské komory ČR. Bez Štefla se neobejde řada obřích staveb na jižní Moravě, často placených z veřejných peněz. Udržuje mimořádně dobré vztahy s politiky. Čile komunikoval s někdejším primátorem Brna Romanem Onderkou (ČSSD), dnes má vliv na hejtmana Michala Haška (ČSSD).
David Rusňák, 37 let
Majitel brněnské finanční skupiny DRFG. Jeho jméno se na jižní Moravě skloňuje až v posledních dvou letech. Bleskově vybudoval obří společnost, jejíž záběr sahá od energetiky až po investiční fondy. Jeho společnost je zásadním partnerem hokejové Komety, která je v Brně mimořádně populární. I díky tomu jeho slovo v Brně hodně znamená. Z angažmá v komunální politice za ANO vycouval a dnes tvrdí, že do politiky nechce. Jeho manželka se vloni za hnutí ANO stala brněnskou radní.
Jiří Hos, 52 let
Bývalý místostarosta druhé největší městské části Brno-sever za ODS vlastní firmu BNSD, která si na 40 let pronajala budovu hlavního vlakového nádraží v centru města a vlastní nebo pronajímá lukrativní pozemky v Jižním centru, kde má vyrůst nová čtvrť po uvažovaném přesunu nádraží. Hos, který už v minulosti těžil z nadstandardních vztahů s vlivným politikem ODS Pavlem Blažkem, tak bude jednou z klíčových osob při řešení otázky (ne)přesunu nádraží.
Jan Slánský, 39 let
Lobbista, který je spojený už řadu let s hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD) a má nyní výrazný vliv na jeho rozhodování. Už několikrát ho hejtman hodil přes palubu, ale Slánský se vždy mezi jeho nejbližší vrátil. Oficiálním zaměstnancem kraje Slánský není, Hašek ho totiž „schoval“ do kanceláře Asociace krajů, kde oficiálně funguje jako zástupce ředitele. Když vloni přijel na hejtmanství prezident Miloš Zeman, právě on vše organizoval. Účastní se klíčových jednání, například o MotoGP.
OLOMOUCKÝ KRAJ
Miroslav Černošek, 67 let
Šéf TK Plus Prostějov, jeden z nejmocnějších mužů českého sportu a manažer sportovních hvězd. Člověk, který dokázal Olomouci zařídit spolupořadatelství fotbalového EURA 21 a do Prahy přivezl zápas NHL. Napravo i nalevo má řadu známých v regionální i špičkové politice.
Ivan Kyselý, 57 let
Podnikatel v realitách a dlouholetý přítel exministra vnitra Ivana Langera, kterému půjčil na rekonstrukci bytu. V Olomouci Kyselý skoupil řadu domů v historickém centru města. Kyselý je nyní obviněn a skončil ve vazbě v olomoucké kause Vidkun, ve které jde o korupční propojení podnikatelů, policistů a politiků.
Josef Tesařík, 66 let, Martin Tesařík, 61 let
Martin je bývalým primátorem Olomouce a nyní senátorem. Josef je podnikatelem. Od města koupil pozemky a v Olomouci vybudoval Moravskou vysokou školu. Postavil také mrakodrap u nádraží. Tesařík šéfuje společnosti Tesco SW, která je zapletena do rozsáhlého případu manipulace s veřejnými zakázkami za téměř půl miliardy korun. Policie obvinila i Tesaříkova syna, manažera Tesco SW.
Richard Morávek, 46 let
Podnikatel, který byl obchodním partnerem zavražděného kmotra Františka Mrázka. Stojí za gigantickým developerským projektem nové olomoucké čtvrti Šantovka a o vybudování obchodní galerie za miliardu usiluje i v Prostějově. Jeho matka kdysi dostala kontroverzní milost od prezidenta Václava Klause.
Jaroslav Faltýnek, 53 let
Pravá ruka Andreje Babiše, druhý muž v hnutí ANO a šéf poslaneckého klubu hnutí ve Sněmovně. Babišovi pomáhal hnutí ANO vybudovat. Člen představenstva Agrofertu a odborník na zemědělství. Dlouhá léta působil v komunální politice v Prostějově za ČSSD.
ZLÍNSKÝ KRAJ
Ivo Valenta, 59 let
Hazardní magnát, majitel holdingu Synot. Řadu roků filtroval přes svoji nadaci peníze z hazardu, které rozdával lidem a spolkům na Slovácku. Když se změnil zákon, kohoutky přiškrtil. Aktuálně jako senátor žaluje o miliardu Českou republiku, která zpřísňuje boj proti hazardu. Politický nepřítel ministra financí Andreje Babiše.
Petr Tankó, 42 let
Hlavní akcionář společnosti Cream, která vlastní řadu nemovitostí v baťovském areálu ve Zlíně. Podařilo se jí přetáhnout do svých prostor hlavní sídlo České pošty (z hlavního náměstí) i prodat budovu krajské policii. V areálu poslala k zemi tři cenné a staré budovy, z nichž se dvě daly podle památkářů zachránit. Místo nich má vyrůst obří obchodní centrum. Cream vlastní nemovitosti i jinde v republice.
Vratislav Mynář, 48 let
Kancléř prezidenta Miloše Zamana. Při kampani měl na starost její spolufinancování. Měl blízké vazby na lobbistu Miroslava Šloufa. Působil ve vedení řady firem. V Osvětimanech vlastní lyžařský areál a restaurací. Nedostal bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Klíčová postava pro Stranu práv občanů, která je v krajské koalici s ČSSD a komunisty.
Martin Janečka, 52 let
Podnikatel a bývalý politik. Zlaté časy zažil v barvách ČSSD jako náměstek zlínské primátorky pro ekonomiku. Směnil například své sportoviště za velký dům v centru Zlína, který patřil městu. V politice skončil, protože byl odsouzený na 2 roky vězení za korupci, které se měl dopustit při podnikání. Zachránila ho Klausova amnestie. Pořád má vliv, potkává se s politiky i důležitými lidmi ze zlínské radnice.
Zdeněk Zemek, 64 let
Miliardář, podnikatel v ocelářském průmyslu, v lázeňství, v dopravě, ve fotovoltaice, ve sportu. Vlastní ocelářský holding Z-Group, ČSAD Vsetín či Housacar a fotbalové Slovácko. Je velkým hráčem v plánech na vybudování dopravního terminálu ve Zlíně. Aktuálně čelí obvinění z podvodu se sluneční elektrárnou v Chomutově, kvůli obdobným kauzám stojí před soudem i jeho dva synové.
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Jan Světlík, 57 let
Majitel strojírenských Vítkovic změnil, i díky svému vlivu napříč politickým spektrem, Ostravu k nepoznání. Dokázal od státu získat miliardy na přeměnu Dolních Vítkovic v obdivovanou kulturní památku, dařilo se mu i při lobbování za státní podporu pohonné látky CNG, na které se právě Vítkovice soustředí.
Tomáš Chrenek, 52 let
V politice se mu nedaří tak jako v obchodu, několikrát vsadil na špatného koně, ale i tak to v zákulisí evidentně umí. Důkazem je například pohlcení prosperující Hutnické zdravotní pojišťovny, k níž potřeboval i hlasy úředníků zastupujících stát. Jeho hlavní stan sídlí v Třineckých železárnách, velký vliv má ale i jeho skupina Agel.
Ivo Vondrák, 56 let
Tichý, klidný, nenápadný. Rektor, za jehož působení se prakticky k nepoznání změnila tvář Vysoké školy báňské, ví jak a kde získat dotace. Několik let úzce spolupracoval s ostravským primátorem Petrem Kajnarem, když toho ale ČSSD hodila přes palubu, plynule přešel k hnutí ANO, za které bude kandidovat na hejtmana.
Martin Dědic, 48 let
Muž, který se nejprve svým vlivem na čelní sociální demokraty chlubil a nyní může být jejich zhoubou. Stovky a tisíce telefonátů muže obviněného z manipulací s veřejnými zakázkami za desítky milionů korun, se současnému hejtmanovi, či předsedovi ostravské ČSSD budou v předvolebním boji vysvětlovat velice těžce.
Jiří Cienciala, 65 let
Další muž z třineckého vlivového centra. Poté, co odešel z pozice generálního ředitele Třineckých železáren, začal působit ve školství a v politice, kde se stal hlavním spojníkem mezi vlivnou průmyslovou lobby a politikou. Krátce působil i jako ministr průmyslu, v současnosti působí na postu vládního zmocněnce.